Menü

MTB 29

Mountain Bike

Az angol elnevezés hegyi kerékpárt jelent. A ’80-as évek elején Amerikában, Colorado és California államban alakult ki ez a kerékpártípus. Elsősorban hegyi terepre, földutakra és ösvényekre való. Különleges tulajdonságai mind vázgeometriájában, mind felszereltségében megmutatkoznak. Meredek lejtőkön és emelkedőkön egyformán stabil, tapasztaltabbak nagyobb akadályok fölött is átjuthatnak vele. Tengelytávja hosszú, mely a kapaszkodást segíti. Hajtóműve az akadályokon átjutás érdekében magasabbra kerül. Váza biztonsági okokból alacsony. Elsősorban sportolási célra alkalmas azoknak, akik kedvelik a természetet és az úttalan utakat.

Mára hatalmas fejlődésen ment keresztül a kerékpározásnak ez az ága. A kezdeti acélvázat fölváltotta az alumínium, magnézium, karbon és a titán. Eleinte még teljesen merev, azaz teleszkóp nélküli kerékpárok készültek. Később – mivel terepen használták a bringákat – egyre nagyobb lett az igény a terep egyenetlenségeinek kisimítására. Megjelentek az első teleszkópos villák, majd szép lassan a vázak is elkezdtek mozogni. Így jutunk el a mai MTB-k kategorizálásához, ahol gyakorlatilag a teleszkóp útjának hossza adja a felhasználási területet.

A mountain bike kerékméretei

Megértük azt, amikor már nem lehet erre a kategóriára ráhúzni, hogy 26"-os keréken gördül, felhasználástól függetlenül.  Manapság már 3 kerékméret az általános. A klasszikus 26"-os kezd kimenni a divatból, egyre kevesebb gyártó készít ilyen kerékmérettel kerékpárt.

A 2000-es évek elején jelentős újítást hozott a 29"-es méret elterjedése. A nagyobb átmérőnek köszönhetően jobb a tapadás, könnyebben átgördül a terep egyenetlenségein és nagyobb kényelmet biztosít. Ezek az előnyök főleg technikás terepen és hosszú túrákon érvényesülnek. Igen népszerűek a hegyikerékpáros maratonisták körében. Ugyanakkor a nagy kerékmérettel nehezebben gyorsítható/lassítható a bringa, az éles kanyarokat pedig nehezebben veszi. Mivel az egész kerékpár magasabb, csak 175 cm testmagasság felett ajánlott.

2007 óta egy új szabvány is létezik, ez a 27,5" vagy 650B. Ez a 26"-os és a 29"-es méret előnyeit egyesíti. Jobban tapad és stabilabb, mint a 26"-os, de még mindig eléggé agilis és könnyen manőverezhető. Olyan jó kompromisszumnak bizonyult, hogy szinte minden szakágban elterjedt, a cross country-tól a downhillig.

Rendezés:
Nézet: